FLAMINGOVERBLIJF OFFICIEEL GEOPEND

Vrijdag 21 mei is het flamingoverblijf bij de historische entree van Diergaarde Blijdorp officieel geopend. Het verblijf is voorzien van een grofmazig, transparant net en landschappelijk ingericht. Er is een waterpartij, een broedpoel en een grasgebied. Het water loopt geleidelijk over naar een dieper gedeelte. Voor het eerst zie je de flamingo’s nu ook echt zwemmen! De volière is omzoomd met fraaie groene borders en grote linden-, beuken- en berkenbomen. Bezoekers kunnen langs de volière wandelen. Zodra de landelijke maatregelen tegen de vogelgriep zijn opgeheven, kan men ook door het verblijf lopen.

De ronde lijnen van het oorspronkelijke tuinontwerp van Sybold Van Ravesteyn keren terug in de vormen van de volière. Hier is veel aandacht aan besteed omdat dit deel van de dierentuin een Rijksmonument is. De flamingovolière ligt op een markante plek tussen de Rivièrahal, Winkel van Sinkel, monumentale entree en het gerestaureerde geladaverblijf.

De Europese flamingo’s, 121 in totaal, zijn al gewend aan hun nieuwe onderkomen. De dieren zijn vanaf de Van Aerssenlaan goed te zien. Hun vrolijke gesnater is tot ver in de omtrek te horen. De oorspronkelijke groep van 71 flamingo’s is uitgebreid met dieren uit Burgers’ Zoo, Beekse Bergen en Odense Zoo (Denemarken). De netconstructie is diervriendelijk en zorgt ervoor dat vossen, reigers en meeuwen geen toegang meer hebben tot het verblijf en eventuele eieren of jongen. Ook kunnen de nieuwe flamingo’s en toekomstige jongen nu niet meer wegvliegen. We hopen dat de dieren zich veilig genoeg voelen om te gaan nestelen. Het laatste jong in Blijdorp werd in 2005 geboren. In het verblijf zijn ook een aantal eenden ondergebracht. Zij komen van de vogelopvang in Zundert.

Ook het aangrenzende voorplein heeft een flinke facelift ondergaan. Het ademt de sfeer van een ontmoetingsplek met meerdere zitplekken waaronder ook de Jubileumbank die in het kader van het Jubileumjaar 2007 door koningin Beatrix is onthuld. Het plein is opgehoogd en klimaatbestendig gemaakt. Via grote bufferblokken onder het plein wordt regenwater opgevangen. Na zuivering via  biofilters kan het water worden hergebruikt voor onze planten en dieren.

Het flamingoverblijf is volledig extern gefinancierd door de Vereniging Vrienden van Blijdorp en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *