Jonge bijzondere eiken

Onlangs ontvingen we jonge bijzondere eiken van de Trompenburg Tuinen & Arboretum in Kralingen. Het zijn nazaten van verschillende eikensoorten van over de hele wereld. Veel van de jonge bomen zijn opgekweekt uit zaden en stekken die afkomstig zijn van bomen uit het wild. Genetisch gezien zijn hierdoor de bomen zeer bruikbaar om de soort in botanische tuinen voor uitsterven te behoeden. Momenteel staan de kleine boompjes achter de schermen. Het is de bedoeling dat zij in het voorjaar een plek in de buurt van het Oceanium krijgen.

Wereldwijd zijn er zo’n 450 soorten eiken die een belangrijke rol vervullen in verschillende ecosystemen. Zo bieden de inheemse eiken in Noord-Amerika bijvoorbeeld een leefgebied voor meer dan 534 verschillende vlinders en motten! Eikenbossen hebben ook een economische betekenis doordat ze het hout leveren voor meubels, hoogwaardig hout voor de bouw, wijn- en whiskyvaten.

Eiken groeien langzaam waardoor ze gevoelig zijn voor bedreigingen. De laatste vijftig jaar zijn grote gebieden met eikenbos-ecosystemen verdwenen. De oorzaken zijn niet altijd even duidelijk, maar hebben vaak te maken met vaker voorkomende en hevige bosbranden door klimaatverandering, de toenemende consumptie van de eikels door groeiende populaties zoogdieren, het wegvreten van de zaailingen en jonge bomen door loslopend vee en geïntroduceerde ziekten en plagen.

De jongen eiken hebben nu een plaatsje gekregen in de kwekerij achter de schermen. Dit voorjaar verhuizen ze naar de ‘volle grond’ in de buurt van het Oceanium. Daar kunnen ze verder uitgroeien en uiteindelijk op hun definitieve groeiplaats worden geplant.

Diergaarde Blijdorp is ook een officiële botanische tuin met een bomencollectie met een internationaal keurmerk. Lees er meer over >

Het bericht Jonge bijzondere eiken verscheen eerst op Diergaarde Blijdorp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *