Klimaatbestendig voorplein

Het hele voorplein bij de flamingo’s is op de schop. De monumentale entree is daarom tijdelijk gesloten tot medio maart. Tijdens de sluiting deze winter is besloten eerder te starten met de werkzaamheden aan het voorplein, zodat bezoekers minder lang overlast ondervinden. Boven én onder de grond krijgt het plein een stevige opknapbeurt. Het gebied wordt niet alleen opgehoogd en opnieuw bestraat, maar ook omgevormd tot een buffer voor regenwater. Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, zal het regenwater opgevangen worden en onder de grond opgeslagen dankzij 490 m2 aan ‘bufferblocks’. Dit water wordt vervolgens gezuiverd via biofilters, zodat het hergebruikt kan worden voor onze dieren en planten. De laatste bufferblokken werden op 4 december geplaatst door wethouder Wijbenga, Agnes van Zoelen (Hoogheemraadschap) en Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen.

Door het regenwater op te vangen, voorkomen we bovendien overbelasting en overstromen van het riool. Dat heeft ook een positief effect op de waterkwaliteit van de aangrenzende Statensingel en het Vroesenpark. Voor de kerstvakantie zijn alle bufferblocks geplaatst. Het voorplein is rond het voorjaar 2021 klaar. Daarna wordt er gestart met het overnetten van het flamingoverblijf.

De facelift van het voorplein wordt volledig mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in het innovatieprogramma van de TU Delft, VPdelta genaamd.

Klik hier om de diashow te bekijken.

Het bericht Klimaatbestendig voorplein verscheen eerst op Diergaarde Blijdorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *