‘OOG IN OOG’

De Rivièrahal zal in de komende jaren gerestaureerd moeten worden, maar de twee gespiegelde beelden op de zuidgevel krijgen al eerder een make-over. Zij zijn inmiddels zwaar aangetast door bijna tachtig jaar regen en wind. Daarom worden ze nu al beschermd en opgeknapt. Het beeld van Orpheus op de schoorsteen van het oude roofdierengebouw, een ontwerp van Willem van Kuilenburg, ging hen al voor. Na de grondige restauratie schittert het ons weer tegemoet vanuit de hoogte. En nu zijn deze beelden dus aan de beurt.

De luifels aan de zuidzijde van de Rivièrahal waren oorspronkelijk niet van kunstwerken voorzien. Op initiatief van de gezamenlijke aannemers van het complex zijn de beelden geschonken aan het bestuur van de Stichting Rotterdamse Diergaarde. De foto uit mei 1941 toont dit feestelijke moment. Het was tevens de laatste officiële handeling in de toen nog nieuwe dierentuin nadat op 1 april 1941 de werkzaamheden waren beëindigd.

De beelden zijn ontworpen door Charles Eyck, oorspronkelijk glazenier die zich gaandeweg ontwikkelde tot veelzijdig kunstenaar. Het zijn vrouwenfiguren met hertjes aan hun voeten en in beton uitgevoerde vlammen. De dames hielden respectievelijk een klok (links) en een windwijzer (rechts) in handen. Helaas zijn de klok en windwijzer lang geleden verdwenen. Ze lijken nu alleen nog lucht vast te houden. In de toekomst hopen we ze weer compleet te kunnen maken. De beelden zijn in maart met een kraan van de luifel verwijderd en naast de Victoriaserre in een doorzichtige kasconstructie geplaatst. Hier worden ze de komende maanden gerestaureerd. Bijzonder is dat het proces op deze wijze goed is te volgen. Als de beelden weer volledig opgeknapt zijn, worden ze niet meteen teruggeplaatst op het (dan nog niet gerestaureerde) monumentale gebouw. Het idee is om ze op een mooie plek in Blijdorp te laten zien totdat de restauratie van de Rivièrahal is voltooid.

De restauratie is mogelijk gemaakt door Dinamo Fonds en Stichting Volkskracht.

Het bericht ‘OOG IN OOG’ verscheen eerst op Diergaarde Blijdorp.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *