VIER MAKI’S GEBOREN: VIER OP EEN RIJ

In Diergaarde Blijdorp zijn er in één week tijd vier ringstaartmaki’s geboren in het nieuwe Madagaskargedeelte bij het Oceanium. Maki Ketaka werd op vrijdag 20 maart als eerste moeder, gevolgd door Kyra (27 maart), Kely (31 maart) en Kanto (1 april). De vader van alle jongen is Leo. Hij kwam vorig jaar in juli over uit Amersfoort. Hij is de enige volwassen man in de groep, Na aankomst hield hij zich eerst wat gedeisd, maar gaandeweg werden de vrouwtjes wat toeschietelijker. Daarop zag hij zijn kans schoon met deze vier jongen als resultaat. Alle jongen maken het goed, het geslacht is nog onbekend.

Na de geboorte houden de jonkies zich vast aan de buik van hun moeder. Na een week of twee verhuizen ze naar de rug totdat ze op eigen benen kunnen staan. De hele groep zorgt voor de jongen, die ook door andere vrouwtjes worden gedragen. De zoogtijd duurt zo’n 10 weken.

Zonnebaden

De vrouwen zoeken geregeld samen het lentezonnetje op. Ze zonnebaden met hun buik naar de zon en spreiden hun armen. Moeders, dochters en nichten blijven altijd bij elkaar in de groep. Mannetjes verhuizen regelmatig naar andere groepen of hangen om de vrouwtjes heen. Ze worden namelijk niet altijd geduld door de bazige vrouwtjes.

Bedreiging

Ringstaartmaki’s komen uit Madagaskar en worden daar bedreigd. De menselijke bevolking van Madagaskar groeit razend snel en daardoor komen de dieren meer en meer in de knel. Diergaarde Blijdorp steunt het project Madagasikara Voakajy. Dit project zet zich in om de unieke variatie van dieren en planten op het eiland te behouden. Lees hier meer over dit project >

#OndertussenInBlijdorp

In Blijdorp leven de ringstaarten in een doorloopverblijf, in de sfeer van Madagaskar. Het verblijf is mede mogelijk gemaakt door een Vereniging Vrienden van Blijdorp. Momenteel is Diergaarde Blijdorp voor onbepaalde tijd gesloten in verband met het coronavirus. Bezoekers worden online op de hoogte gehouden met vlogs en de serie #OndertussenInBlijdorp.

Het bericht VIER MAKI’S GEBOREN: VIER OP EEN RIJ verscheen eerst op Diergaarde Blijdorp.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *