Zwartneushaaitje in mangrovegebied

In het mangrovegebied van het Oceanium zwemt nu een haai! De jonge zwartneushaai die begin dit jaar werd geboren, is een opvallende verschijning tussen onder andere de neerkijkers en koraalvlinders. De verzorgers leren haar uit de voerstok te eten, net zoals de volwassen haaien doen in de Haaientunnel. Deze geboorte was uniek, geen enkele andere dierentuin of aquarium lijkt hiermee te hebben gekweekt.

Zwartneushaaien worden erg weinig in aquaria gehouden en geboortes zijn bijzonder. Uit navraag bij Europese en Amerikaanse collega’s bleek dat de geboorte mogelijk een wereldprimeur is! Geen enkele andere dierentuin of aquarium lijkt hiermee te hebben gekweekt. Zwartneushaaien komen voor in de (sub)tropische zeeën van het westelijke deel van de Atlantische Oceaan, van Noord-Carolina tot aan het zuiden van Brazilië. Deze ranke en snelle haaien worden een kleine anderhalve meter lang en leven onder meer van kleine vissen en octopussen.

Sinds de opening van het Oceanium in 2001 zwemmen de zwartneushaaien in het Haaienbassin samen met verpleegsterhaaien, zandbankhaaien en zwartpunthaaien. In december zagen de verzorgers dat één van de vrouwtjes dikker oogde dan normaal. Omdat men vermoedde dat ze drachtig was, lokten zij haar uit voorzorg naar een apart deel van het aquarium. Pasgeboren haaitjes zijn namelijk een prooi voor alle andere roofvissen in het aquarium.

Een van de doelstellingen van het Oceanium van Diergaarde Blijdorp is het kweken met bedreigde vissoorten. De zwartneushaai is geen bedreigde soort maar de ervaring die opgedaan kan worden met deze soort wordt later gebruikt om in samenwerking met andere organisaties te kunnen werken aan de kweek van bedreigde haaien.

Het bericht Zwartneushaaitje in mangrovegebied verscheen eerst op Diergaarde Blijdorp.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *