De geschiedenis van attractieparken
Tegenwoordig zijn er overal op de wereld gigantische attractieparken. Iedereen vindt dit iets vanzelfsprekends. Mensen zijn eraan gewend, omdat gedurende hun hele leven deze pretparken al bestonden. Bijna niemand staat echter stil bij de vraag: sinds wanneer bestaan er eigenlijk pretparken? Dit terwijl het toch een hele interessante vraag is. In dit artikel kan je wat meer lezen over de geschiedenis van attractieparken. Je zult zien dat dit een hele interessante geschiedenis is.
De eerste attractieparken
Al rond 1500 waren er pretparken, ook al noemden iedereen ze vermaak-tuinen. Van deze pretparken zijn er nog maar weinig over. Het oudste pretpark dat nog steeds bestaat is Dyrehavsbakken, uit 1583. Het staat in Denemarken. Er waren in de tijd veel meer pretparken in Denemarken. Echter, vanwege politieke conflicten moesten er veel gesloten worden. Toch leken deze pretparken niet echt op de huidige varianten. Er waren mooie tuinen, en er werd veel opgetreden. Ook waren er altijd veel spelletjes om te doen. Een andere naam om deze parken aan te duiden, was de term ‘lusthoven’.
De middeleeuwse kermissen
In de middeleeuwen werden kermissen steeds populairder. Boerenkermissen werden ze genoemd. Ze werden meestal elk jaar gehouden. Er was gezellige muziek, koopwaar, kraampjes, en heel veel drinken en eten. Pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen deze kermissen steeds meer op de moderne attractieparken te lijken. Dit had vooral met nieuwe technologie te maken. Er werd steeds meer mogelijk. Er konden steeds grotere en spectaculairdere attracties gebouwd worden. In eerste instantie verschenen op kermissen attracties zoals draaimolens, botsautootjes, en reuzenraden. Op een gegeven moment kreeg iemand het idee om deze kermissen samen te voegen met de vermaak-tuinen of ‘lusthoven’. Zo ontstonden de moderne pretparken. Het waren parken waar je aan de ene kant attracties had en aan de andere kant allerlei leuke activiteiten kon doen. Er werden hekken om de parken geplaatst, en je moest entreegeld betalen.
De eerste ‘echte’ pretparken
Toch waren deze pretparken nog een stuk anders dan degene die we vandaag de dag hebben. De huidige varianten zijn uit Amerika over komen waaien. Al in 1900 waren er daar attractieparken. In Coney Island in New York staat een van de bekendste. Rond 1950 was er een grote crisis in deze branche. Heel veel pretparken gingen over de kop. Er waren er steeds minder, en ook voor hen zag de toekomst er niet bepaald rooskleurig uit. De parken worden ook niet goed bijgehouden, waardoor de staat van alle attracties steeds slechter wordt.
Walt Disney is de grote innovator
Op een gegeven moment staat er een man op, die de hele branche op zijn kop zet. Iedereen kent hem wel, dit is Walt Disney. Hij was een filmmaker en hij bezocht vaak allerlei pretparken. Hij vond deze er ongezellig uitzien, en hij zag veel ruimte voor verbeteringen. Het leek hem een goed idee om tekenfilmpersonages te gebruiken om een pretpark tot leven te brengen. Hij kocht in 1953 een stuk land om zijn idee ten uitvoer te brengen. Dit stuk grond lag ten zuiden van Los Angeles. Hij richtte het park in aan de hand van een aantal thema’s. Er was bijvoorbeeld een gebied dat om actie draaide, en ander zag er erg fantasierijk uit, en een ander gedeelte draaide om de toekomst. Hij was heel erg tevreden over het eindresultaat. In 1955 werd het eerste Disney-park geopend. Hierna volgde er nog vele andere, over de hele wereld. Iedereen kent natuurlijk het super beroemde pretpark in Parijs. Dit is misschien wel de bekendste van de wereld samen met die in Los Angeles. Ook in Florida staat er een afdeling. Maar ook in landen zoals Shanghai, Tokio en Hongkong.
De geschiedenis van pretparken in Nederland
Het eerste pretpark in Nederland was de Efteling. Nog steeds is dit het bekendste pretpark in Nederland. Waar elk jaar vele kinderen en volwassenen naartoe gaan en waar ze een hele leuke tijd kunnen beleven. Het park is inmiddels heel oud. Het is al langer dan een halve eeuw geopend. In 1951 was de eerste dag dat bezoekers welkom waren om precies te zijn. In die tijd was het een grote speeltuin met een theehuis. Hoewel er wel veel bezoekers kwamen, was dit nog niet genoeg, daarom werd er een jaar later een sprookjesbos toegevoegd. Dit gedeelte was ontworpen door Anton Pieck. Het bos, vol met sprookjesfiguren, was direct een succes. Gestaag breidde het pretpark zich uit. Er kwam bijvoorbeeld een spookslot, verschillende achtbanen, een wildwaterbaan en meer. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot het grootste attractiepark van de Benelux.
Toch is de Efteling niet het enigste pretpark in Nederland, er zijn er nog veel meer. Je hebt bijvoorbeeld ook nog attractie en vakantiepark Slagharen. De naam zegt het al, dit is een combinatie van een attractie en een vakantiepark. Het werd in 1963 geopend. Tot het jaar 2000 heette het Ponypark Slagharen. Het park is vooral populair bij jonge kinderen. Echter, voor de wat oudere kinderen hebben ze ook leuke dingen zoals Gold Rush.
De meeste mensen zullen ook wel Walibi Holland kennen. Dit park heeft inmiddels al 4 maal een andere naam gekregen. Het werd voor het eerst geopend in 1971, toen heette het Flevohof. In 1994 werd de naam gewijzigd in Walibi Flevo. Toch werd vanaf 1999 alweer een andere naam gehanteerd. Het werd ‘Six Flags Holland’. Van 2005 tot 2010 werd het Walibi World. Tegenwoordig heet het dus Walibi Holland. Dit pretpark is meer gericht op oudere kinderen en jongvolwassenen. Het heeft de meeste achtbanen van Nederland. En ook de snelste en langste. Er is voor kleine kinderen echter ook genoeg te doen. Er is ook elk jaar een heel tof Halloween-festival.
Tenslotte heb je nog Toverland. Dit is een relatief nieuw park, het werd pas in 2001 geopend. Er zijn zo’n 34 attracties. Zowel achtbanen als waterattracties. Het heeft in de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt. Het was vroeger een veredeld speeltuintje, tegenwoordig is het een middelgroot attractiepark. De beoogde doelgroep zijn gezinnen met jonge kinderen. Het is een van de mooiste attractieparken van Europa.