De leukste kermissen van Nederland!
Er zijn in Nederland een aantal hele leuke attractieparken. Je kunt naar de Efteling gaan of naar Walibi, Slagharen is natuurlijk ook een optie. Je kunt hier een hele leuk tijd beleven. En het is zeker een aanrader om een keer naar zo’n attractiepark te gaan.
Het enigste nadeel, op een gegeven moment heb je alle attractieparken in Nederland wel een keer bezocht. Hoewel het natuurlijk leuk is om er meerdere keren naartoe te gaan, is op een gegeven moment de nieuwigheid er wel vanaf.
Dit hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Er zijn namelijk meer dan genoeg kermissen in Nederland. En een kermis is in feite gewoon een klein attractiepark. Er zijn namelijk talloze leuke attracties waar je als bezoeker van kunt genieten. Ook heeft de kermis vaak een hele leuke en bijzondere sfeer, het is echt uniek. Er zijn in Nederland talloze verschillende kermissen. Er zijn er dus meer dan genoeg om te bezoeken, en op die manier zal het nooit gaan vervelen om naar de kermis te gaan.
Maar naar welke kermis kun je dan het beste gaan? Wij hebben hier in dit artikel een aantal opties op een rijtje gezet. Ook vertellen we wat interessante dingen over de ontstaansgeschiedenis van de kermis in Nederland.
Waarom hebben wij kermissen in Nederland
Weet jij waar het woord kermis vandaan komt? Het is een verbastering van het woord kerkmis. Vroeger, toen men nog heel gelovig was in Nederland, toen had men vaak eens per jaar een jaarmarkt waarbij er een patroonheilige werd vereerd en waarbij mensen zich vermaakten met allerlei uitbundige feestactiviteiten.
Het religieuze aspect is langzamerhand verdwenen maar de feestelijkheden bestaan nog steeds en zijn zelfs steeds belangrijker geworden. Op die manier zijn de huidige kermissen ontstaan.
De allereerste Nederlandse kermis in Nederland was in Wijk bij Duurstede in 26 juni 1023. Althans, dit is de eerste kermis waar er schriftelijk bewijs van is gevonden. Men vermoedt dat kort daarna ook in Utrecht een kermis werd gehouden.
Vroeger was het ook gebruikelijk om de dag voor de kermis het zogenaamde vleiskeuren te houden. Hierbij lieten slagers hun vleeswaren proeven. Merkwaardig genoeg was dit een ideale manier om een partner te vinden. Met deze partner kon je dan de dagen daarna de kermis doorbrengen.
Vroeger waren kermissen een lokale aangelegenheid. De kermis ging niet naar een andere provincie maar bleef in dezelfde plaats. De kermis werd dan ook georganiseerd door plaatselijke ondernemers. Pas later verschenen de rondtrekkende kermissen.
Door technologische ontwikkelingen konden er steeds nieuwe en mooiere attracties toegevoegd worden. De kermissen veranderd dus voortdurend. Rond 1927 verschenen de eerste botsautootjes die tegenwoordig nog steeds razend populair zijn en kenmerkend voor elke kermis in Nederland.
De kermissen groeien uit tot attractieparken
Deze rondtrekkende kermissen werden steeds groter. Uiteindelijk werden er een aantal zo groot dat het verstandiger was om zich ergens permanent te vestigen. Een voorbeeld hiervan is de Efteling in Kaatsheuvel. Je ziet dus dat het geen toeval is dat de huidige attractieparken zo erg op een kermis lijkt. De kermis is eigenlijk de vader van het attractiepark.
De kermis van Tilburg, de grootste van Nederland
De kermis in Tilburg is de allergrootste van Nederland. Deze kermis is elk jaar zo’n 10 jaar aanwezig in Tilburg. Je kunt hier van alles doen en er is waanzinnig veel te beleven. Er zijn talloze attracties en je kunt prachtig vuurwerk aanschouwen tijdens de laatste dag van de kermis. Ook kun je naar de zogenoemde ‘Roze Maandag’ wanneer je een homofiel bent.
Er zijn zo’n 250 attracties, ontzettend veel voor een kermis. De Tilburgse kermis lijkt in dat opzicht meer op een attractiepark dan op een kermis. Er zijn achtbanen maar ook botsautootjes en katapulten. Al deze attracties zijn verspreid over een gebied van 4.5 kilometer. Het is daarmee de grootste kermis van de Benelux.
Het wordt dan ook door ontzettend veel mensen bezocht, wel zo’n 1.5 miljoen mensen. Veel van de attracties zijn enorm spectaculair. Je vindt hier de nieuwste snufjes, allemaal te danken aan de enorme technologische vooruitgang op het gebied van attracties. Maar wanneer jij wat meer van nostalgie houdt, dan is er alsnog veel te doen. Je kunt bijvoorbeeld naar het Willemsplein gaan. Hier vind je een hele nostalgische sfeer, wat vooral voor de oudere bezoeker echt genieten geblazen is.
De Roze Maandag
Al 25 jaar bestaat de Roze Maandag tijdens de kermis van Tilburg. Het is dus echt een traditie. Op deze dag zijn alle homofielen welkom! Op andere dagen is dat natuurlijk ook het geval. Maar de Roze Maandag is speciaal bestemd voor de homofiel. Er hangt een prettige en uitgelaten sfeer waarbij elke homofiel volkomen zichzelf kan zijn en andere figuren zoals zichzelf kan ontmoeten. Er komen echter ook veel heteroseksuelen naar dit feestje. Het is dus een dag voor iedereen. En heel belangrijk voor de homo-emancipatie en integratie in Nederland.
De Volendamse kermis
Een andere hele leuke kermis waar je naartoe kunt gaan is de Volendamse kermis. Hier is ook van alles te beleven. Dit jaar, in 2022, is de kermis van 2 tot en met 5 september. Er zijn 50 attracties. Maar het gaat niet zozeer hierom, maar meer om de gezelligheid. Er wordt elk jaar een kermis cd uitgebracht met speciale liedjes die geschikt zijn voor de kermis. Dat is natuurlijk niet zo gek, want in Volendam wonen zoals iedereen weet een heleboel goede zangers.
De Volendamse kermis is echt bekend in de regio. Er lopen niet alleen Volendammers rond maar mensen uit heel Nederland. Er is een grote feesttent aanwezig waar je goed bier kunt drinken. Ook zijn er allerlei terrassen aan de dijk waar je een lekker biertje kunt drinken. Deze worden speciaal opgericht voor de Volendamse kermis.
Veel van de bekende zangers uit Volendam lopen ook gewoon rond op de kermis. Het is dus de ideale manier om een bekende Nederlander tegen het lijf te lopen. Het is wel aan te raden om te overnachten in Volendam wanneer je naar de kermis gaat. Je kunt terecht in hotel Spaander. Dit is het bekendste hotel in Volendam.