Het allergrootste pretpark in Europa!

Ben jij een fan van pretparken? Dan wil je natuurlijk naar de tofste, spannendste en grootste pretparken ter wereld gaan. Dit is niet altijd even makkelijk. Je koopt niet zomaar een vliegticket naar de Verenigde Staten om Disneyland in Californië te bezichtigen. Wij Nederlanders hebben echter geluk. In ons buurland, Duitsland, staat het grootste pretpark van Europa. Je hoeft dus helemaal niet ver te reizen om dit attractiepark te bezoeken. Het gaat hier natuurlijk om Europa-Park in het kleine Duitse dorpje Baden- Württemberg.

Europa-Park het grootste pretpark van Europa!

Europa-Park heeft het meeste aantal shows en attracties, vandaar dat het omschreven kan worden als het grootste pretpark van Europa. Het is niet het grootste attractiepark ter wereld, maar het is wel meerdere malen uitgeroepen tot het beste ter wereld! Er komen per jaar zo’n 5,5 miljoen mensen op af. En dat is niet voor niets. Er is namelijk heel veel te doen hier. Het is niet het meest bezochte pretpark in Europa, die titel gaat naar Disneyland Parijs. Qua bezoekersaantallen staat Europa-Park op de twintigste plaats wereldwijd. Verassend is dat de Efteling ook goed presteert, deze hebben maar een paar honderdduizend minder bezoekers per jaar. Europa-Park is in de winter wel gesloten, hou hier dus rekening mee wanneer je naar Duitsland rijdt. Je wil niet voor niets helemaal naar Baden- Württemberg rijden!

Europa-Park heeft de meeste attracties!

Het is leuk en aardig dat er zoveel mensen naar dit pretpark gaan, maar krijgen zij wel waar voor hun geld? Wij kunnen deze vraag met een volmondige ja beantwoorden. Niet alleen heeft Europa-Park de meeste attracties in ons continent, het zijn ook hele leuke en spectaculaire. Ze hebben maar liefst 14 achtbanen. Verder hebben ze 6 dark rides, en 6 waterattracties. Er zijn natuurlijk ook draaimolens te vinden. Een enorme hoeveelheid dus. Wat de dark rides betreft, alleen disneyland parijs heeft er meer. Echter, zij hebben geen enkele waterattractie. Zet dat af tegen Europa-Park, zij hebben er wel 6! Wat de achtbanen betreft, ook op dit gebied komt de concurrentie niet in de buurt. Energylandia in Polen komt op plaats 2 met 10 achtbanen, een groot verschil dus.

Hoe is dit gigantische pretpark ontstaan?

De geschiedenis van dit park gaat ver terug, helemaal naar 1780 toen Paul Mack zijn eerst bedrijf oprichtte. Natuurlijk waren er toen nog geen achtbanen en pretparken. Paul Mack bouwde postkoetsen en soortgelijke voertuigen. Het familiebedrijf begon in 1880 met het bouwen van wagens waar een orgel op zat. Deze waren bedoeld om mensen te amuseren, en de familie begreep al snel dat in de amusementsindustrie goed geld te verdienen was. In 1920 begonnen ze met het bouwen van hun eigen kermisattracties. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot het huidige pretpark. Voordat het zover was is er natuurlijk het nodige gebeurt. In 1921 werd de eerste houten achtbaan gefabriceerd. Dit was het begin van een enorme hoeveelheid aan attracties. Bobsleebanen, treintjes en draaimolens bijvoorbeeld.

De Mack familie begint hun eigen pretpark

In de jaren 50 begon het bedrijf pas echt met groeien. Ze breidden zich uit naar de Verenigde Staten en ontwikkelden allerlei vernieuwende achtbanen. Vanaf 1975 brak een nieuwe periode aan. Waar ze hiervoor attracties bouwden voor andere parken, begonnen ze vanaf dat moment met hun eigen park. Het idee was eigenlijk om een soort van showroom te creëren. Het attractiepark moest real-life reclame zijn voor de attracties die ze bouwden. Ze hoopten op deze manier meer achtbanen, en andere producten te verkopen. Dit experiment is een beetje uit de hand gelopen. Tegenwoordig is het ook een heel populair attractiepark. De functie van showroom is nog steeds behouden. Meer dan 90 procent van de attracties in Europa is gebouwd door de familie Mack.

Hoe ziet het park eruit?

Het park is opgedeeld in verschillende stukken. Elk stuk van het park is gebaseerd op een bepaald Europees land. Niet elk land is vertegenwoordigd, maar wel de belangrijkste. Daar hoort Nederland natuurlijk ook bij! Verder zijn er gebieden die aansluiten bij Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, en Rusland. Ook IJsland, Ierland, Portugal en Scandinavië hebben een deel van het park dat op hun land is gebaseerd. Tenslotte is er nog Abenteuerland, oftewel avonturenland, dit gebied oogt erg Afrikaans. Het uiterlijk, de attracties en de horeca zijn gebaseerd op de desbetreffende landen. De naam Europa-Park is daarom erg treffend. Hoewel dit niet de reden is dat dit park zo heet. De familie Mack wilde namelijk oorspronkelijk het park vestigen nabij het Europameer. De locatie veranderde, maar de naam is blijven bestaan.

Wat voor attracties zijn er te vinden? Dark rides

We zeiden het al eerder, er zijn maar liefst 6 dark rides te vinden in dit prachtige pretpark. Elke ride is uniek en spectaculair. Vooral Abenteuer Atlantis, gevestigd in het Griekse gebied, is een echte aanrader. Dit is een interactieve attractie, wat houdt dat in? Je moet terwijl je in een karretje zit schieten op aangegeven doelwitten. Alles speelt zich af in een prachtige onderwaterwereld die aan Atlantis doet denken. Er is een andere dark ride die het uiterlijk en de beleving heeft van een spookhuis. De naam luidt Geisterschloss en het is in het Italiaanse gebied te vinden. Het uiterlijk van de attractie is gebaseerd op de Italiaanse renaissance. Er is een grote diversiteit in dit park. De dark ride Piccolo Mondo is namelijk speciaal voor families gebouwd. Honden die pizza’s maken en Romeo en Julie als cartoons, dit zijn dingen waar kinderen dol op zijn. Beide attracties staan op het Italiaanse plein, wat een echte Italiaanse vibe heeft.

De waterattracties zijn ook heel erg leuk en zeker een aanrader

De waterattracties zijn erg populair bij de bezoekers. Vooral Poseidon is een echte aanrader. Dit is zowel een achtbaan als een waterattractie en bevindt zich in het Griekse gebied. Wanneer je echt nat wilt worden dan moet je in de Atlantica Supersplash stappen. Je stort van 32 meter omlaag en komt in een enorme splashzone terecht.

Zoals je gelezen hebt is er in Europa-Park van alles en nog wat te beleven. Het is een unieke ervaring voor jong en oud. Aangezien het zo dichtbij is moet je er zeker een keer naartoe gaan!